6 d’agost de 2014

Fjord-O Vest 2014 - Førde

Feia anys que volia visitar els fjords. Havia estat en un parell d'ocasions a Noruega però mai per aquesta zona. Així que aquestes competicions eren ideals per a gaudir de curses espectaculars al mateix temps que visitar llocs meravellosos.

Aterrem la família sencera a Bergen, on passem el primer dia i podem fer de guiri clàssic: menjar salmó i visitar el barri històric de Bryggen. L'endemà, una decebedora visita al zoo de la mateixa ciutat, pensada especialment per l'Uxia i... tot seguit, unes 3h de cotxe cap al nord, a Førde, on serà la seu de les competicions.


Ens allotgem a prop de Viksdalen, en una cabana preciosa d'un camping perdut enmig de terra de ningú. L'entorn és idíl·lic! És tranquil, amb vistes precioses i envoltat de vegetació.

Els terrenys on correm durant aquests quatre dies són molt diferents entre sí. No m'esperava tanta varietat en una mateixa zona. Ara, si una cosa tenen en comú és la gran quantitat d'aiguamolls que contenen. 

Degut a les pluges constants que ens acompanyen durant tota l'estança, encara van més carregats d'aigua. Arriben a ser esgotadors! Constantment enfonsante i lluitant per progressar. Gaudeixo molt de les zones humides, però durant aquests dies quasi acaben amb mi!!

El primer dia correm a Kråkenesmarka. És una zona amb desnivells moderats i amb diferents zones de vegetació. Fins i tot una gran taca de verd 3 al ben mig del mapa. Pensava que de verds 3 no n'hi havia per aquelles latituds!! 
La vegetació és molt generalitzada i sovint els blancs corresponen a zones d'arbres molt dispersos. Gaudeixo moltíssim! Un dels millors dies dels quatre, sens dubte.

El segon dia correm a l'arxipèlag de Værlandet. Per accedir-hi hem de pujar a un ferri que en 30min ens porta a la zona de competició.
És una zona pràcticament oberta en la seva totalitat. És caracteritza per grans blocs de roca conglomerada de fins a 100m d'alçada que afloren sobtadament del terra. Només hi ha dues opcions en els itineraris..., o fas desnivells extres per sobra els afloraments rocosos o vas per les zones d'aiguamolls on avançar és farragós.


El divendres, dia de descans, aprofitem per visitar el Nærøyfjord, el fjord navegable més estret del món i afluent del Sognefjord, el segon fjord més llarg del món.

Dissabte, el 3er dia de competicions, correrem a prop de Førde en un terreny preciós, molt obert i net. Paral·lelament es corre el Campionat de Noruega d'Ultrallarga. Fan 23'4km! Em fan enveja per les parts de mapa que toquen, però seria massa pel meu estat de forma més la resta de cursa.

I finalment diumenge competim a Bøyadalen, just a sota d'una llengua del glaciar Jostedalsbreen, el més gran de l'Europa continental. 
El terreny és brutal. Poca visibilitat, molt de detall de microrelleu, molta roca...! L'únic inconvenient és que per culpa de les constants pluges, a falta de 2 controls ens fan parar. 
Alguns ens atrevim a travessar el riu que impedeix el pas i finalitzem el recorregut però trenca força el ritme de cursa.

A la tarda toca tornar cap a Bergen per l'endamà agafar l'avió de matinada. Voldria repetir ben aviat per què l'experiència ha sigut brutal, però malauradament aquest país és extremadament car.