20 de juny de 2011

Jukola 2011 - Salpa


Per mi, el Jukola s’està convertint ja en una cita anual ineludible, una tradició, un objectiu de temporada. Prova d’això és que el dia 19 de juny he corregut en el que és el meu 5è Jukola amb el Catalonia Team.
Aquest any l'esdeveniment s’ha cel·lebrat a prop de la ciutat de Hamina en uns terrenys, com era d’esperar, magnífics.
.
Inicialment, part de la selecció catalana ens desplacem dimecres a terres fineses per poder aprofitar i fer una serie d’entrenaments en terrenys nòrdics. L’objectiu principal és “posar el xip escandinau” però no cal dir que també és una excel·lent oportunitat per apendre en terrenys realment tècnics

- El mateix dimecres, només arribar, ens desplacem a Traskby on farem un entreno organitzat pel club Sibbo Vargarna consistent en una sortida en massa amb dispersió. Possiblement, fer un entreno a pràcticament el 100% no sigui el més adequat després del llarg viatje i a tant poc de la competició, però tot i així aprofitem la magnífica ocasió que se'ns brinda. Després d’un any sense tocar terrenys nòrdics, és un plaer tornar-los a trepitjar. Faig força errors i acabo bastant cansat.

- Al dia següent farem un parell d’entrenos més. El primer a Peippola en un mapa fet pel mateix cartògraf del jukola, en Janne Weckman. És important per nosaltres veure com dibuixa i simplifica el terreny de cara a la competició.

Per la tarda correm en un mapa molt divertit que es troba a Santalahti, lloc on ens allotjem. El terreny és d’una vegetació molt densa i amb poca visibilitat. Possiblement aquest fet el fa que sigui d’allò més interessant. Busques una roca enorme o una forma concreta del terreny i no la veus fins que hi ets ben bé a sobre. Vaig a un ritme molt lent per no desgastar-me. Faig pocs errors.

- El divendres entrenarem a Reitkalli i per la tarda descansarem, doncs els primers rellevistes de l'equip corren ja el dia següent. L’entreno consta de 2 bucles. Gaudeixo molt de les zones de roques de les f2, f3, f4 i f5. La simplificació del cartògraf fa que s’entengui perfectament un terreny que sovint sembla caòtic. Un luxe entrenar-hi!

Dissàbte al matí ens desplacem per primer cop a la zona de competició. Desafortunadament comença a ploure i això fa que tant sols dos de nosaltres ens animem a fer el Model Event. Aquesta és en una zona confrontant a la de la cursa però poc representativa. És molt més neta i amb més visibilitat que la de la cursa però de totes formes, m’agrada poder-hi donar un cop d’ull.

___________________________________________Finalment, dissàbte a les 22:55 de la nit comença el JUKOLA 2011. Els nervis, la tensió i l’enorme emoció es disparen! L’objectiu del Catalonia Team, és millorar la 223ª posició del 2009 a Mikkeli. A priori ens sembla pràcticament impossible, doncs aquell any el terreny era relativament senzill i a més a més teníem en Roger Casal a l’equip.


1er relleu - En Marc Serrallonga surt junt als 1479 corredors que desafien la nit escandinava. Fa una cursa impressionant i dona el relleu a en Pol en 104a posició. Un molt bon inici per l’equip.

2on relleu - En Pol Ràfols s’enfronta a una cursa totalment nocturna. La poqueta claror de la nit del sud escandinau no servirà de res un cop dins el bosc. Segurament aquest relleu és el més compromès i en Pol no decepciona. Perdem 58 posicions però segueix sent un bon resultat tenint en compte la posició de la que partíem i la dificultat tècnica.

3er relleu - En Biel Ràfols comença també de nit i no serà fins pràcticament a final de cursa que podrà apagar el frontal. El seu és també un relleu molt complicat degut a la foscor i a la llargada del recorregut. Recuperem 2 posicions i ens col·loquem en la 160ª posició. Mai havíem estat tant endavant!!

4rt relleu - En Marçal Serrallonga (alias Big Marshall) ja corre de dia tot i ser les 3:30 de la matinada. Aquest és el seu primer Jukola però qui ho diria!, doncs tot i córrer uns dels relleus curts, es marca la millor velocitat per quilòmetre de l’equip i recupera 16 posicions.

5è relleu - En Eduard Vizcaya també s’estrena al Jukola. És més, s’estrena en terrenys nòrdics i sembla ser que li senten bé, perque recupera 2 posicions més. Anem en 142a posició.

6è relleu - En Lluís Bedós correrà el relleu que jo portava corrent els dos últims anys. És un relleu llarg on els equips comencen a col·locar molt bons corredors per tal de començar l'últim relleu en bona posició. Fa una molt bona cursa tot i que perd 5 posicions. Anem en 147a posició. Tots els membres de l’equip han complert amb escreix les expectatives i ara em toca a mi.

7è relleu - Benet Totusaus. El meu! Havia demant corre'l perque sentia que era un repte important i això em motivava. Però ara que ha arribat el moment, sento certa pressió. Sé que la resta de l'equip és conscient de que aquest relleu és el més llarg i que és on molts dels equips hi han reservat els millors corredors (no és el nostre cas! ;-) ) però això no em serveix de consol i no puc evitar pensar que no puc desaprofitar l’enorme esforç que porten fet.
Tot i així, sé que tinc pràcticament 16km per endavant i que no em puc passar de motivació i quedar desfondat a mitja cursa. Només agafar el mapa, i desplegar-lo, se m’escapa el riure al veure les dimensions d’aquest, ja que es tracta d’un Din-A2 (4 fulls). Sembla un llençol de llit de matrimoni!! (mapa amb resolució) (3D-Rerun)


Començo tranquil, assegurant molt però amb un ritme alegre. En un inici em centro en els trams que estic fent. No em preocupo per res més. Però quan vaig de camí a la f11 em decideixo a desplegar el mapa i veure quant em falta. Bé, encara em falta molt! Vull saber-ho per evitar un “baixon” psicològic si ho miro quan estigui ja molt cansat.
Passo moltes estones corrent completament sol, sobretot a mesura que m’allunyo de la zona de meta. M’encanta!

Arribant a la f11 m’atrapa un grupet de  3 corredors amb qui m’uniexo durant 4 controls, però que perdo al fallar la f15. Fins a aquest punt no he fet cap error tot i passar algun moment de dubte en alguna zona de vegetació densa. En total faig uns 5min d’error entre la f15(2min), f24(1min) i f26(2min). Molt satisfet tècnicament.

A la hora i mitja em noto algo baix d'energies, així que em prenc una barreta energètica, bec aigua i recupero forces per arribar a meta i donar-ho tot. Es podria dir que físicament em noto molt bé durant pràcticament tota la cursa.
Un cop arribo a meta no puc evitar sentir una emoció enorme i incontrolable. Suposo que fruit de les poques hores de son i d'espera, la tensió, la pressió, la por a fallar, el nervis, l'alegria, la satisfacció, el cansament...

En total 2h 00min perdent 1ª posició i deixant al Catalonia Team en 148a posició. Molt per sobre de les nostres expectatives inicials!!
..

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé Benet (i la resta del Catalonia Team). M'he emocionat al llegir-ho. Moltes felicitats!

Lleí

Benet ha dit...

Moltes gràcies Lleí!!! Ens veiem molt aviat pel Berguedà!!!

After-O ha dit...

Los pelos de punta y la piel de gallina...así me has dejado.
Felicidades, a tí especialmente y por supuesto a todo el Catalonia Team. ¡Sois unos monstruos!

Competencia de Runoway-El Carnoso Prosista ha dit...

enhorabuena a todos!
big marshall seleccion!

Pilar ha dit...

Per la descripció que fas veig l'entusiasme i l'esforç que hi poseu tots! És un resultat molt bo. Espanta pensar que hi corren tantíssima gent.
He vist a les classificacions generals que tots els que estan per sobre vostre són "gent del nord" dels llatins sou els millors!
Moltes felicitats a tot l'equip Català!

Benet ha dit...

Gràcies a tots!!
Gràcias a todos!!

Marc Amat ha dit...

Ei, quina emoció... moltes felicitats! Sou uns cracs!

Anònim ha dit...

Ep benet! moltissimes felicitats per aquest gran resultat tant individual com colectiu!!!!

Només de llegir-ho ja se't posa la gallina de piel!!!

A veure si el proxim any ens hi escapem també!!!

Roger f.(aligots)