21 de març del 2011

Costa Càlida 2011 - Cehegín

.
Parlar del Costa Càlida és sinònim de parlar de qualitat. Qualitat en quan a terrenys, mapes, traçats i organització en general. Aquesta és cita ineludible per a qualsevol orientador que vulgui gaudir dels terrenys espanyols.
Tot i les 6h de viatje que ens separen de la localitat Murciana de Cehegín, tornem a desplaçar-nos-hi com feiem l'any passat amb la garantia de que ens esperava un cap de setmana inmillorable.
.
Divendres, arribàvem i d'inmediat cap al Model Event. Els 4km que recorrien algunes de les parts més interessants que s'utilitzaven l'any passat, eren una bona introducció al que serien els dies següents. Zones amb relleu més suau i sutil a l'inici i més pronunciat cap al final. No faig pràcticament errors ja que el ritme que porto és lent. Tot i així, fallo la f3, el que em recorda que en aquests terrenys els errors paral.lels son fàcils i que arribar a la zona de la fita no és suficient per a veure-la.
.
A la Llarga de dissàbte ens esperen 12'1km en una zona no utilitzada l'any anterior. En aquesta nova zona les formes no son tan suaus com l'any passat i fins i tot trobem alguns forts desnivells a la part central del mapa que seran utilitzats per a que fem les eleccions de ruta dels trams més llargs del traçat. A més a més, la vegetació és força més densa i per tant la visibilitat queda reduida.
Tan sols agafar el mapa, m'adono que per una banda, hi han moltes zones rallades (sotabosc) i que els desnivells son més forts del que he fet al model event. I per altra banda, que en el primer full (tenim canvi de mapa a la f9) hi ha força menys de la meitat de la cursa.
Correm a escala 1:15.000, una d'aquelles normes que no comparteixo. Personalment opino que l'escala ha de ser l'adecuada al tipus de terreny i cartografia.
En termes generals, faig una bona cursa tot i un error d'uns 4min a la f17. Això no vol dir que no faci altres petits errors (f2, f8, f9, f13 i f24) ...o males eleccions d'itinerari (f15 i f22).
Acabo satisfet però força cansat físicament. Afortunadament sortia a primera hora i no pateixo les fortes calors del cap de setmana.
.
Diumenge, a la Mitja, tenim sortida a la caça. Sempre m'ha agradat aquesta modalitat! Tot i així, no puc sortir a la meva hora, doncs haig de cuidar de la petita Uxia. Això però, no evitarà que pugui gaudir de l'interessant recorregut que ens han traçat a última hora quan ja estan plegant la zona de sortides. El bosc és pràcticament per a mi sol, tot i que encara trobo algun orientador despistat. Tot un luxe!
El recorregut és ràpid, amb molts canvis de direcció i tècnic però molt més net que la zona de la llarga.
.
Faig una bona cursa tot i un parell d'errors. El pitjor moment el passo als últims instants abans de la f8 quan perdo contacte amb el mapa i m'haig de resituar ràpidament. Perdo poc temps però passo una mala estona! ;-)  El meu temps final es 47' 05''. Satisfet del cap de setmana!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi estic d'acord. Costa Calida sempre es garantia de qüalitat. Aquesta edició m'ha agradat però especialment. Potser perque ara em fixo més en els detalls organitzatius? els traçats molt inteligents i divertits! Totes les categories amb el nivell tècnic i físic adequat.

Suposo que saps el debat del WOC d'aquest any a França. Escala 1:10.000 o 1:15.000 al mapa de la llarga distància.
Segons la IOF llarga distància 1:15.000 sí o sí. Però clar, a França hi hauràn mapes molt i molt detallats degut a les particularitats del terreny. En aquests casos la IOF diu que si el mapa no dona per que s'entengui a aquesta escala llavors es que no es un terreny apte per una llarga.

Jo és que em sento especialment còmode a 1:10.000. La 15.000 em suposa sempre una dificultat afegida que no em resulta agradable, ja que m'obliga a forçar la vista.

Edu

Benet ha dit...

Hola Edu,

Doncs si és com dius, el raonament de la IOF em sembla poc encertat. No crec que un terreny hagi de ser apte o no per a una cursa de llarga distància en funció d'una escala predeterminada.
Penso que l'escala s'hauria d'adaptar al terreny i no a l'inrevés.

Per altra banda, si l'escala ha de ser 1:15000 tan sí com no, llavors la cartografia hauria d'estar pensada en aquesta escala i no fer simplement una copia reduida d'un 1:10000, 1:7500...

És cert que les tendències cartogràfiques han evolucionat cap al detallisme... doncs, potser també hauran d'evolucionar les normatives.

Bé, tan sols és la meva opinió... Jo, de moment, he decidit incorporar la lupa! Em portarà temps d'adaptació però si logro acostumar-m'hi, segur que resultarà beneficiós! ;-)