20 de juny de 2009

Jukola 2009 - Mikkeli

.
El dia 11 de Juny una expedició de vuit d’un total de quinze integrants del Catalonia Team ( 1 equip Jukola i 2 equips Venla) sortim de Barcelona en direcció a Helsinki, on seguidament ens dirigirem a Mikkeli. En aquesta població és on es cel.lebrarà el Jukola 2009.
.
Al dia següent començarem un seguit d’entrenaments per adaptar-nos al màxim als terrenys nòrdics.
En el primer terreny, tot i no saber-ho en aquell moment, farem més d’un entreno una vegada acabada la competició. El mapa té molt de detall de relleu i força desnivell. Com seguirà fent durant tota la setmana, la pluja ens remulla tan aviat com surt el sol.

A la tarda correm en un mapa proper a la zona de competició.
El terreny en algunes zones és molt planer i la vegetació és tant densa que dificulta molt la navegació, doncs la visibilitat dins del bosc és practicament nula. Disfrutem d’allò més! Ens queda clar que és més ràpid i segur agafar camins que atravessar grans extensions de verds.

Al matí següent fem un petit entreno a ritme molt baix per no desgastar-nos de cara al Jukola que comença aquella mateixa nit.

A les 11h de la nit comença el Jukola 2009.
 
….i ho fem amb:

- 1er relleu: Pol Ràfols. - Són uns 12'3km amb sortida en massa de 1449 orientadors. Els trens de corredors que es formen son impresionants. La primera fita és a 4km del triangle.
- 2on relleu: Lluís bedós. - Aquest relleu també d’uns 12’5km. es corre
amb el màxim de foscor de la nit escandinava.
- 3er relleu: Biel Ràfols. Un relleu més llarg encara, d’uns 14'9km on ja cap al final comença a aclarir però encara es necessari l’ús del frontal, sobretot dins del bosc.
- 4rt relleu: Abel Ledesma. El tram més curt juntament amb el 5è d’uns 8'9km. Ja és suficientment de dia com per poder deixar el frontal.
- 5è relleu: Jordi Sales. Tram també de 8'9km on ja fa estona que no hi ha trens de corredors.
- 6è relleu: Benet Totusaus. Tram intermig de 11'2km.
- 7è relleu: Roger Casal. L’ultima posta i la més llarga d’uns 16'5km i on tots els equips reserven al seu millor corredor.
.Personalment acabo satisfet de la meva cursa ja que cometo pocs errors. L’error més important serà a la f18 on perdo uns 3min. El traçat en general, degut a un terreny plagat de camins, és fàcil però exigent en quan a l’atac a la fita i a l’alt ritme de cursa.
.El Catalonia Team acabem en la 223 posició d’entre 1449 equips. Tot un èxit però que ben segur que podem millorar! Serà l’any que ve??!!.
.
Els dies següents farem tot un seguit d’entrenaments organitzats per en Tommi Tolkko. Ell anomena els camps d’entrenament com el « orientajodido » i la veritat és que tant per l’exigència física i tècnica com per la periòdica pluja, vent i fred, el nom és prou adient. Tot i així tots acabem més que satisfets i ja amb ganes de tornar-hi !! No cada dia tenim l’oportunitat d’entrenar en terrenys i mapes com aquells.
.
.
Pel matí comencem amb un entrenament de més de 2h. Tots els matins farem entrenaments llargs. A les tardes… també llargs, però no tant! ;-)
El mapa és a escala 1:15.000 ,així que la lectura es fa
difícil. En algun tram trobo variacions del mapa que no han estat actualitzades i que exigeixen més concentració. Quasi quedo atrapat als grans aiguamolls anteriors a la f4! Allò és com una “selva”.
.
.
A la tarda fem un entreno d’intèrvals. Fem sortides cada 30sg i ens reagrupem al següent triangle.
.
No sé si per no haver menjat gaire o pel cansament acumulat, però ja cap al final agafo una “pajara” considerable! La zona és preciosa..
.
.
Al matí següent tornem a fer unes altres 2 horetes d’entreno pel matí. Aquest cop retallo part del circuit ja que entre les f3 i f4 trobo una pista forestal que no apareix al mapa i que confonc amb la dibuixada. Perdo força temps descobrint on sóc. Desmotivat estic a punt de plegar de l’entrenament però finalment segueixo i sort d’haver-ho fet, doncs és un terreny molt interessant.
..
A la tarda aquest cop agafo forces, menjo algo més i em sento bé durant tot el recorregut. Tornem a fer intervals. En aquesta ocasió no els fem de triangle a triangle sinó que els fem algo més curts i per tant més intensos. Els colors del mapa són d’un Ocad antic però no afecta a l’orientació.
.
.Al següent matí ens desplaçarem al terreny on es va correr el Jukola del any 1974. I ho farem amb el mateix mapa de l’època i a escala 1:20.000. Personalment, l’entreno em va fatal.
.
Les distàncies se’m fan eternes i interpretar el relleu em costa. Retallem molt el recorregut ens saltem algunes fites intencionadament i tot i així estem 1h 45min al bosc.
.
.
A la tada em trec el “mal rotllo” de l’anterior entreno i ho
faig corrent sense cometre errors. El ritme es baix tot i que no tant considerant els quilometres que ja portem acumulats a l'esquena.
.
.
.
A l’últim entreno, l’hora de sortida de l’avió de tornada m’obliga a llevar-me més aviat que la resta i aprofito i els col.loco jo les fites.
.
Al mapa se li han eliminat els verds i algunes roques menys significatives. Tot i la pressió de no col.locar cap fita malament, és un bon comiat de Finlandia per aquest any.
.
Al final, passada la setmana, el GPS em marca més de 80km acumulats i tots amb un mapa a les mans i en terrenys increíbles!
.
.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Collons! Quina setmaneta!!!
Em canso només de llegir-ho... 80km amb mapa :O

Enhorabona! has batut el meu rècord de km amb mapa.... durant un any ;P

Solisombra

Benet ha dit...

Eisss Solisombra (alias Plou-i-fa-sol) Ja has tardat en escriure algo per aqui!!!jeje!
Si si, no no... no està gens malament la setmaneta!! Ara que.., ara estic baldat! I el probema el de sempre... ara posar-se a entrenar sense mapa amb les calorsque fot per aqui... fa una mandraaaa!!!

Ens veiem!! ...a Clermont?

Saluttt