16 de setembre del 2013

Camp. Catalunya de Llarga - Rojals

Després de molts i molts anys, Rojals, petit poblet de menys de 30 habitants situat a la Serra de Prades torna a ser la seu d'un esdeveniment orientador important, el Campionat de Catalunya de Llarga Distància.

L'any 2007 jo hi havia participat en una popular i fa un parell d'anys en un entrenament organitzat pel mateix Club Montsant. De totes formes, desconeixia les grans dimensions del mapa ja que només n'havíem utilitzat una petita part en ambdues ocasions.

Tot i venir en bona forma de les últimes setmanes de competicions, no em preparo aquesta cursa de forma específica. Ni físicament ni tècnica... escala, tipus de terreny, cartografia etc.

Tot i així, la motivació abans de començar la cursa és alta i tot i assegurar els primers controls ben aviat intento prémer físicament tot el que puc. Això em porta a fer més errors dels que hauria desitjat.
En moltes ocasions arrisco en l'atac al control i perdo força temps... 2min a la f3, 1min a la f13, 1min a la f15... més algunes indecisions a les f6 i f22.

El terreny té desnivells de moderats a forts i la vegetació, a excepció dels boscos blancs, és força difícil de travessar i amb poca visibilitat. Gran quantitat de murs i monticles de roques.

És una cursa amb força caràcter físic i mental, doncs els trams més llargs o bé contenen molt de desnivell sobtat o bé transcorren per inacabables pistes forestals (f7, f9 i f16). En definitiva, característiques d'una cursa de llarga distància.

Al vespre correm un Sprint per dins dels carrerons emmurallats del casc antic de Montblanc. Després de l'esforç del matí, costa agafar el ritme i més mantenir-lo. 
A part dels canvis d'hora de sortida d'última hora i de la pobra i espantada gent gran que surt de l'església, la cursa ens passeja snense incidències entre carrerons, places i muralles del poble. Molt divertida! Errors a les f9 i f10.

Diumenge tornarem a Rojals a corre-hi una mitja una mica més llarga de lo habitual.. En aquesta ocasió els traçats transcorren per la part sud i oest més propera al poble.

El terreny és espectacular, molt de detall de relleu i roca, poca visibilitat...etc, però hi ha un parell o tres de coses que fan que la cursa no sigui tot l'èxit que podria haver sigut. 
La vegetació costa molt d'interpretar. Habitualment és molt més densa del que ve dibuixada. Després, els colors de les corbes de nivell i dels controls costen de diferenciar.
I finalment, el control f20 es troba desplaçat uns 100m al est de la ubicació correcte. Afortunadament al lloc correcte hi ha un prebalisat amb el número de codi i els corredors podem deduir l'error. 

Comprovant el recorregut amb gps veig que al f20 hi he deixat poc més d'1 minut. Pensava que havia sigut menys! Llàstima perquè, estava gaudint molt de la cursa. 
En general, els 3 o 4 errors que faig no son massa important tenint en compte la dificultat de la zona. Recorregut tècnic i exigent físicament!