16 de setembre de 2013

Camp. Catalunya de Llarga - Rojals

Després de molts i molts anys, Rojals, petit poblet de menys de 30 habitants situat a la Serra de Prades torna a ser la seu d'un esdeveniment orientador important, el Campionat de Catalunya de Llarga Distància.

L'any 2007 jo hi havia participat en una popular i fa un parell d'anys en un entrenament organitzat pel mateix Club Montsant. De totes formes, desconeixia les grans dimensions del mapa ja que només n'havíem utilitzat una petita part en ambdues ocasions.

Tot i venir en bona forma de les últimes setmanes de competicions, no em preparo aquesta cursa de forma específica. Ni físicament ni tècnica... escala, tipus de terreny, cartografia etc.

Tot i així, la motivació abans de començar la cursa és alta i tot i assegurar els primers controls ben aviat intento prémer físicament tot el que puc. Això em porta a fer més errors dels que hauria desitjat.
En moltes ocasions arrisco en l'atac al control i perdo força temps... 2min a la f3, 1min a la f13, 1min a la f15... més algunes indecisions a les f6 i f22.

El terreny té desnivells de moderats a forts i la vegetació, a excepció dels boscos blancs, és força difícil de travessar i amb poca visibilitat. Gran quantitat de murs i monticles de roques.

És una cursa amb força caràcter físic i mental, doncs els trams més llargs o bé contenen molt de desnivell sobtat o bé transcorren per inacabables pistes forestals (f7, f9 i f16). En definitiva, característiques d'una cursa de llarga distància.

Al vespre correm un Sprint per dins dels carrerons emmurallats del casc antic de Montblanc. Després de l'esforç del matí, costa agafar el ritme i més mantenir-lo. 
A part dels canvis d'hora de sortida d'última hora i de la pobra i espantada gent gran que surt de l'església, la cursa ens passeja snense incidències entre carrerons, places i muralles del poble. Molt divertida! Errors a les f9 i f10.

Diumenge tornarem a Rojals a corre-hi una mitja una mica més llarga de lo habitual.. En aquesta ocasió els traçats transcorren per la part sud i oest més propera al poble.

El terreny és espectacular, molt de detall de relleu i roca, poca visibilitat...etc, però hi ha un parell o tres de coses que fan que la cursa no sigui tot l'èxit que podria haver sigut. 
La vegetació costa molt d'interpretar. Habitualment és molt més densa del que ve dibuixada. Després, els colors de les corbes de nivell i dels controls costen de diferenciar.
I finalment, el control f20 es troba desplaçat uns 100m al est de la ubicació correcte. Afortunadament al lloc correcte hi ha un prebalisat amb el número de codi i els corredors podem deduir l'error. 

Comprovant el recorregut amb gps veig que al f20 hi he deixat poc més d'1 minut. Pensava que havia sigut menys! Llàstima perquè, estava gaudint molt de la cursa. 
En general, els 3 o 4 errors que faig no son massa important tenint en compte la dificultat de la zona. Recorregut tècnic i exigent físicament!

10 de setembre de 2013

Karlstad 2013 - Suècia

Aquest cap de setmana em desplaço juntament amb un grup d’Aligots a Karlstad on el Club OK Tyr ens allotgen entre la casa de club i diverses famílies. 
Aquest club té uns 600 membres i una casa de club enorme on hi dormo i a on també ens hi podem cuinar. Impressionant!

A Catalunya hi fa uns dies de fortes turmentes però a nosaltres ens fa sol la temperatura ronda els 21ºC. Els autòctons ja ens diuen que això no és habitual al setembre!

Aquests dies a la zona hi ha un parell de curses amb caràcter de campionat regional on hi participarem i a part ens tenen un parell d'entrenaments preparats. L'últim dia n'organitzem un nosaltres mateixos.

Comencem dissabte amb una mitja en un mapa molt tècnic i amb força desnivell per tractar-se de Suècia. La meva entrada en terreny nòrdic  no és gens encertada i ja al primer control hi deixo uns 5 minuts. A part d'aquest, faig  altres errors i es que porto un ritme de cursa més alt del que puc llegir. Un luxe de carrera!

A la tarda fem un entrenament sortint des del mateix lloc on ens allotgem. Força més fàcil tècnicament.

Diumenge correm una llarga en un terreny molt diferent al del dia anterior. Menys desnivell, menys detall de relleu i més físic. A part de la f2 on perdo el camí en un tram on costa seguir-lo, no faig més errors.

A la tarda fem un entrenament score amb controls permanents. Entre la llarga del matí i aquest, acabo força esgotat.

Dilluns en Lluís i jo muntem un entreno aprofitant algun control permanent de la zona dels boscos de Karlstad.

Ell posa controls a partir de la f1 i jo en ordre invers. Així, a part de muntar l'entreno... podem fer amb condicions mig entrenament. Una zona molt interessant. Ho passo genial tot i alguns errors.

Genial cap de setmana d'orientació escandinava amb bona companyia i amfitrions de luxe! 

2 de setembre de 2013

Campionats de Catalunya Sprint i Nocturn 2013

Finalment aquest cap de setmana a Sant Jaume de Frontanyà disputàvem els Campionats de Catalunya de Sprint i Nocturn.

Correm dos sprints de bosc, classificatòria i final, a la nit la nocturna i diumenge al matí una popular. Tot plegat en menys de 25 hores!

Jo, personalment, em preparo molt específicament per a la nocturna. Durant el mes d'agost faig vuit entrenaments tècnics. Set de nocturns, 5 dels quals son per la zona del Berguedà i 2 a Euskadi. També espero amb ganes els Sprints, però no ho preparo.

Dissabte de bon matí comencem amb la classificatòria del Sprint. Fins a la f6 molt bé, però a partir d'aquí faig la que crec que és la pitjor cursa des de que faig orientació. Em surto de mapa un parell de cops, em passo controls, me'n salto un, en marco un que no és... etc. Simplement horrorós!
Després de tants entrenaments no puc evitar sentir molta frustració.

Afortunadament a la final (“B” evidentment) faig una bona cursa sense pràcticament errors. 
També s'ha de dir que al no optar al campionat, surto sense pressió i no a fons.

Unes quantes hores després ens preparem per a una de les millors nocturnes que s'han fet a Catalunya.
Porto 3 frontals, un de potent però poc fiable, un de petit per llegir el mapa i un de recanvi per si de cas. En definitiva... un il·luminat!

Terreny i traçat molt exigents físicament i tècnica. Sortida en massa però amb una bona dispersió tant amb un llarg primer control amb elecció d'itinerari com amb dues papallones.

Ja de camí al primer control veig que cap dels favorits han optat per la meva mateixa opció. Tot i així, hi arribo pocs segons després i no perdo el grup capdavanter. 
A la f3 fem la primera papallona. En Tommi té l'opció contraria i en Dani, que ve pocs segons darrera meu, té la mateixa que jo. Després de les dues ales, de camí a la f10, em torno a trobar a en Tommi.
Ell porta la iniciativa fins que arribem a la f13. Sembla que anem sols i tenim marge suficient. En aquest punt comencem la segona papallona on tornem a tenir diferent opció i a on decideixo assegurar molt els controls ja que entrem en una zona molt tècnica.
No faig errors i surto de la papallona sense saber si soc davant o darrera. 

Queden 5 controls senzills tècnicament si comparem amb el que portem de cursa. Tot i així, segueixo tranquil i buscant l'itinerari més segur.
Arribo a meta sense saber què! ...no el veig! ...soc primer?? m'ho confirmen! Siiiii! ...quina il·lusió!!

Els entrenaments han donat resultat. He fet una cursa molt neta, amb molt poc temps perdut. Aquest cop sí!!! Molt satisfet!!


Al matí següent fem una popularultimate”, és a dir, sense camins. Tot i que un cop acabada la carrera, observant el mapa complert veig que el fet de no haver-hi camins tampoc ha alterat massa l'itinerari resultant.

La intenció és sortir a gaudir i no exigir-me massa físicament. Però això, en un terreny amb tant de desnivell és impossible. Arribo ben cansat a meta. Això sí, és una cursa molt divertida. Un error important a la f8, la resta bé.

Gran cap de setmana d'orientació! Mapa, terreny, traçats i organització excel·lents!! Gaudint al màxim!!